Ziekte van Weil

 
      

Komende Events

Ziekte van Weil

De ziekte van Weil is de reden dat honden elk jaar gevaccineerd moeten worden. Maar wat is nou eigenlijk deze Ziekte van Weil? En waarom is het zo belangrijk dat honden hiertegen beschermd worden?

Ziekte van Weil of Leptospirose wordt veroorzaakt door een bacterie uit de familie van de Leptospiridae. Leptospira icterohemorrhagica is de belangrijkste besmetting voor de hond. Deze bacterie is wereldwijd bekend en komt onder andere bij honden voor. Leptospirose komt ook bij koeien, varkens, schapen en geiten voor, maar wordt dan Melkerskoorts of Modderkoorts genoemd. De leptospira-bacterie wordt door onder andere ratten in omgevingswater uitgescheiden, wat opgedronken kan worden. Maar de besmetting kan ook plaatsvinden door direct contact met  slijmvliezen, via wondjes of via de urine.
Doordat de bacterie zich snel vermenigvuldigt in het lichaam, ontstaat er schade in verschillende organen, zoals de nieren en de lever. De bacterie hoopt zich voornamelijk op in de nierbuisjes, waarbij er forse beschadiging van de nieren kan ontstaan.
De symptomen die honden vertonen hangen af van de afweer en de leeftijd van de gastheer en de heftigheid waarmee die bacterie schade aan kan richten. De verschijnselen kunnen variëren van acute shock en sterfte tot koorts, verminderde eetlust, braken, uitdroging en niet willen bewegen. Als de nieren ernstiger beschadigd raken, kan het voorkomen dat de dieren geen urine meer maken.
Katten vertonen nauwelijks verschijnselen, ondanks dat ze wel besmet kunnen raken.
De aandoening is bij honden gelukkig goed te behandelen als er in een vroeg stadium ingegrepen wordt en er nog geen ernstige schade aan organen is ontstaan.
Leptospirose is ook besmettelijk voor mensen en kan 1 tot 3 weken na besmetting griepachtige verschijnselen veroorzaken. In 10% van de gevallen kan het echter ernstiger uitpakken met beschadiging van de lever en de nieren, acute hartproblemen en hersenvliesontsteking. Dit wordt Ziekte van Weil genoemd. De mildere vormen worden Melkerskoorts of Modderkoorts genoemd. Het is altijd verstandig om contact op te nemen met de huisarts als er bij uzelf koorts ontstaat na het zwemmen in buitenwater.
Omdat de aandoening besmettelijk is voor mensen en behoorlijk heftige gevolgen kan hebben voor zowel de hond als uzelf, is het verstandig de hond elk jaar te vaccineren tegen Ziekte van Weil. Voor mensen is er nog geen vaccin.

M. van Roosendaal
Dierenkliniek Tiel-Drumpt

lijn

Advertenties

Fci Obedience wedstrijd