Vlooien

 
      

Komende Events

Vlooien

Vlooien; iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. Kleine springerige beestjes, die oh zo hardnekkig zijn. Ondanks antivlooien-middelen, bestrijding in huis, stofzuigen, alle kleedjes wassen… En toch nog vlooien. Hoe kan dat toch?

De cyclus van de vlo doorloopt verschillende stadia: ei  pop  larve  volwassen stadium. Hiervan zit alleen het volwassen stadium op de hond zelf. Vlooien leggen eieren nadat ze een bloedmaaltijd bij uw dier hebben genuttigd, met name ‘s nachts. Deze eitjes komen in de omgeving terecht, in de mand, op de vloerbedekking, in spleten en kieren. Eén vlo kan tot 100 eitjes per keer produceren en dit gebeurt elke keer na een bloedmaaltijd, dus 1 vlo kan zeer veel eitjes voortbrengen. Uit de eitjes komen na een verpopping larfjes, deze leven van huisstof en de bloedrijke vlooienontlasting van volwassen vlooien. De volledige cyclus tot volwassen vlo is in 6 – 8 weken voltooid en kan al in 3 weken voltooid zijn in het geval van warm weer. Hiermee kan er dus al in korte tijd een grote hoeveelheid vlooien ontstaan.
Vlooienbeten zien er uit als kleine rode bultjes. Ook mensen kunnen gebeten worden, maar de vlo lijkt toch een voorkeur voor behaarde dieren te hebben. Dieren met jeuk krabben zich veelvuldig. Dit is voor de hond zelf erg onprettig, maar er is ook een bijkomend probleem. De huid kan open wordt gekrabd of gebeten, waarna er een huidinfectie kan ontstaan. Deze is weer lastiger te bestrijden dan alleen de vlooien.
Vlooien dragen zelf ook nog parasieten bij zich, namelijk de lintworm. Als kleine vlooienlarve kunnen ze behalve stofmijt ook lintwormeitjes opnemen. Het lintwormei ontwikkelt zich in de vlooienlarve tot een lintwormlarfje. Deze blijft inactief in de vlo aanwezig. Als de volwassen vlo opgegeten wordt door uw huisdier, door likken na vlooienbeet, wordt de larve opgenomen in dat dier. Vervolgens wordt het larfje in de darm van de hond volwassen en kan weer lintwormeitjes gaan produceren. Het zijn kleine cirkels, die door adequate bestrijding doorbroken kunnen worden.

Gebruikelijk is om bij een vlooieninfestatie eenmalig de hond te behandelen. De meeste anti-vlooienmiddelen werken echter niet tegen de ei- en popstadia van de vlo. Daarbij wordt vaak alleen de hond behandeld, waar alleen de volwassen vlo aanwezig is. Het is dan ook erg belangrijk om de behandeling tegen vlooien te blijven herhalen! Hiermee worden pas uitgekomen eitjes direct weer gedood. Ook moet er op gelet worden dat pipetten die in de nek worden gegeven ook echt op de huid worden aangebracht. Als het middel alleen in de haren komt, werkt het onvoldoende. Verder is het, vooral bij een heftige vlooienplaag, ook aan te raden om de omgeving mee te behandelen met een geschikt middel.
Vlooien zijn goed te bestrijden, maar moeten wel consequent aangepakt worden.

Belangrijk om te onthouden: antivlooien-middelen voor honden zijn vaak NIET geschikt voor katten!

M. van Roosendaal
Dierenkliniek Tiel-Drumpt

lijn

Advertenties

Fci Obedience wedstrijd