Slakkengif

 
      

Komende Events

Slakkengif

Met spoed kwam kortgeleden een hond onze praktijk binnen. Hij kon niet meer staan  en leek nauwelijks meer aanspreekbaar. Het was direct duidelijk dat alles moest wijken voor deze hond wilde hij nog een kans hebben.

Het telefonisch spreekuur moest worden opgevangen door de assistente. Een paar afspraken moesten langer wachten en een enkeling maakte, gelukkig vol begrip, een nieuwe afspraak voor de volgende dag. Deze eigenaar begreep dat wij hier niets aan konden doen en wist dat als het om haar dier zou gaan we hetzelfde zouden doen.
 Na het inventariseren van de verschijnselen bleven er een paar opties over waaronder slakkengif-vergiftiging. Omdat de lichaamstemperatuur gevaarlijk begon op te lopen en de hond steeds meer "stuipen" begon te krijgen zijn we ondersteunend gaan behandelen. Het plaatsen van de infuusnaald zelf was niet zo'n probleem. Het was alleen jammer dat hij voordat het infuus eraan gekoppeld kon worden weer een aanval kreeg. Hierbij trok hij zijn poot terug en vloog het bloed tegen de muur. Om hem toch te kunnen behandelen hebben we hem met verdovende middelen suf gemaakt om daarna snel het infuus te plaatsen. Hierna konden we optimaal aan de gang.
 Al snel kregen we de lichaamstemperatuur onder controle. Tevens konden we de aanvallen onderdrukken. Verder hebben we via een sonde bindende stoffen in de maag gebracht. De hele verdere dag is hij gecontroleerd in slaap gehouden. De eerste uren werd hij elk kwartier gecontroleerd en toen hij na 5 uur nog steeds stabiel bleek te blijven, hebben we de tussenpozen vergroot. In de loop van de dag begon de temperatuur te sterk te zakken, waarna we de infuusvloeistof met een speciaal apparaatje zijn gaan verwarmen.
 s' Avonds waren de aanvallen en de temperatuur onder controle, terwijl de hond ook bij bewustzijn was. Hij kon echter niet staan en bleef erg zwak. In de loop van de volgende dag sterkte hij steeds verder aan en aan het einde van de dag kon hij lopend (hoewel nog wat instabiel) naar huis. In de dagen erna ging het met de dag beter en momenteel gaat het weer helemaal goed.

De eigenaar is erg oplettend geweest en had gezien dat de hond een uurtje na het wandelen ineens erg raar begon te doen. Hierdoor was de eigenaar er op tijd bij en heeft hij zijn hond het leven gered. Gezien de klachten en het verloop is achteraf de verdenking op een slakkengif-vergiftiging erg groot.

We zien dit niet vaak, maar het komt helaas nog wel voor. Sommige producten zijn minder onschuldig dan andere. Soms zie je op een plek behalve dode slakken ook veel dode vogels. Deze zijn gestorven na het eten van de slakken. Hierna lopen de katten en honden in de omgeving een risico. Met name de honden die makkelijk iets van straat vreten lopen een risico. In het geval van ons patientje heeft de eigenaar eieren voor zijn geld gekozen. De hond loopt voorlopig met een muilkorfje door het park.

A. Kramer, dierenarts.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt

lijn

Advertenties

Fci Obedience wedstrijd