Oorontsteking

 
      

Komende Events

Oorontsteking

Vorige week kwam de eigenaar van Indy, een Cocker Spaniël, aan de balie om oorzalf op te halen voor oorontsteking. Haar hond had volgens mevrouw dit probleem eerder gehad en de zalf had toen ook goed geholpen. We hebben ondanks dezelfde soort klachten toch geadviseerd om langs te komen om de gehoorgang goed te kunnen bekijken. Er wordt dan een otoscoop (oorkijker) gebruikt om het diepe deel van de gehoorgang en het trommelvlies te kunnen beoordelen.

Oorontsteking is een ontsteking van het oor, waarbij de gehoorgang of het middenoor betrokken kan zijn. De hond (of kat) schudt dan vaak met zijn kop, krabt aan het oor, kan een rode oorschelp hebben en vaak is het oor ook gevoelig. Soms komt er zelfs pus uit het oor of is er een sterke stank aanwezig. Als het middenoor ook ontstoken is, kan het dier wankel zijn of een scheve kop hebben.

Ontsteking van de oren ontstaat door een combinatie van verschillende dingen, zoals hangende oren, veel haren in de oren, veel oorsmeer, een nauwe gehoorgang, veel zwemmen en daardoor vochtige oren. Deze dier-eigen problemen kunnen nog verergerd worden door een allergie, een vreemd voorwerp in het oor (bijvoorbeeld een grasaar), parasieten zoals oormijt of een middenoorontsteking. Als een ontsteking lange tijd aanwezig is, of als het vaak terugkomt door allergische problemen, dan kan de gehoorgang gaan verbenen. Medicatie heeft vanaf dat punt vaak weinig zin meer, omdat de gehoorgang te erg veranderd is.

Na controle van de gehoorgang en het trommelvlies kunnen de juiste medicijnen ingezet worden. Deze zijn afhankelijk van de bouw van het oor, of het een terugkerend probleem of een nieuw probleem is, of er pus aanwezig is, of het trommelvlies nog heel is, etc. Dit is tevens de reden waarom er geen medicatie bij de balie meegegeven kan worden. Het vervelende van de meeste producten die gebruikt worden bij oorontstekingen, is dat ze schadelijk zijn voor het middenoor. Zelfs de relatief onschuldige oorcleaners, om oorsmeer te verwijderen, zijn schadelijk voor de oren bij te vaak gebruik of bij scheuring van het trommelvlies. Om te voorkomen dat er onherstelbare schade optreedt, adviseren we om de gehoorgang en het trommelvlies te laten controleren voordat er medicatie in de oren gebruikt wordt.

De Cocker Spaniël van mevrouw bleek een grasaar in het oor te hebben. Hadden we zalf meegegeven, dan had de grasaar verder de gehoorgang in kunnen gaan en het trommelvlies doorboren. De ellende zou dan niet te overzien zijn geweest. Nu kon na lichte sedatie van de hond, de grasaar uit de gehoorgang gehaald worden.

Met diervriendelijke groeten namens Dierenkliniek Tiel – Drumpt,

Mariska van Roosendaal, dierenarts.

lijn

Advertenties

Fci Obedience wedstrijd