Honden en onderhoud

 
      

Komende Events

Honden en onderhoud

Er wordt door klanten bij ons in de praktijk regelmatig gerefereerd aan de jaarlijkse APK, wanneer hun hond wordt nagekeken en gevaccineerd. Op zich kunnen we die vergelijking best een beetje aanhouden wanneer we het hebben over de basiszorg die we zouden moeten verlenen. Onder basiszorg verstaan we naast goed voer, tijd en aandacht ook de bestrijding van wormen, vlooien en teken met goede producten, en natuurlijk de vaccinaties.

Vorige week kwam er een eigenaar op het spreekuur met een jong hondje, dat ze sinds een paar weken had. De pup kwam bij iemand vandaan die er niet voor kon zorgen. Het was een alleraardigst hondje van 5 maanden oud. Hij had nu diarree en braakte. Het beestje was heel mager, had een slechte vochtbalans en was gevoelig in de buik. De eigenaar had van iemand anders gehoord dat dit misschien wel parvo kon zijn. Na het uitvoeren van een laboratoriumtest op de ontlasting bleek het hondje inderdaad parvo te hebben, met alle gevolgen van dien. Dit was natuurlijk heel zuur voor de eigenaar, voor ons, maar vooral voor het hondje. Het hondje leeft helaas niet meer... Als het beestje zijn normale “onderhoud” had gehad, dan was hij op deze leeftijd inmiddels goed tegen parvo beschermd, en had hij nu nog geleefd.

Parvo is een hele gemene virusziekte. Bij deze ziekte worden de cellen van de binnenbekleding van de darmwand volledig verwoest. Met als gevolg: braken, diarree (vaak met bloed), en daardoor uitdroging. Het gevaarlijkst is echter dat de integriteit van de darmwand verloren gaat, waardoor de normale darmbacteriën het lichaam kunnen binnendringen met de dood als vaak voorkomend gevolg. Het parvo-virus komt overal voor en blijft enorm lang besmettelijk.

De bescherming van onze honden bestaat uit het volgen van een goed vaccinatieschema. Wanneer de honden netjes gevaccineerd worden, komt het vrijwel niet meer voor dat ze parvo krijgen. Vooral de jonge honden lopen een risico. Deze moeten de immuniteit nog opbouwen met behulp van de vaccinaties. Zoals de meeste eigenaren wel weten dienen de pups in de beginfase 3x gevaccineerd te worden. Wat minder bekend is, is dat de 'black and tan'-rassen (dieren met een bepaalde kleurencombinatie, red.) gevoeliger blijken te zijn voor dit virus, en dat zij beter in de beginfase 4x gevaccineerd kunnen worden. Tot het vaccinatieschema bij de jonge hond helemaal is doorlopen moet je verdacht blijven op parvo. 

We hopen dat we dit soort zielige, frustrerende (en in feite onnodige) gebeurtenissen niet vaak meemaken.

A. Kramer
Dierenarts bij Dierenkliniek Tiel-Drumpt

lijn

Advertenties

Fci Obedience wedstrijd