De zomer gaat weer beginnen

 
      

Komende Events

De zomer gaat weer beginnen

Als je naar buiten kijkt, voel je het direct; de lente is begonnen. Het begint weer warmer te worden en het is langer licht. Voor veel mensen geeft dit al een beetje een vakantiegevoel. Voor ons in de praktijk betekent het echter vaak langere en drukkere dagen. Niet omdat meer dieren ziek worden maar omdat er meer ongelukken plaatsvinden. Men gaat vaker en langer wandelen met de hond, wat natuurlijk heel leuk en gezond is, maar helaas hebben ook sommige honden de lente in hun bol en zijn ze bereid tot een vechtpartij. Daarnaast blijken er meer honden los te lopen op onverstandige plaatsen, of ze zijn toch minder onder appèl dan de eigenaar verwacht had. We worden in deze periode dan ook vaker opgeschrikt door spoedgevallen, waarbij een dier gebeten werd of werd aangereden. Soms valt het mee, maar regelmatig zijn de dieren ernstig gewond en in een aantal gevallen overleven ze het zelfs niet.

Als het gaat om bijtwonden, adviseren we om de wonden te laten bekijken. Bij bijtwonden zie je regelmatig alleen maar een paar kleine gaatjes in de huid. Dit kunnen instinkers zijn, aangezien vaak onder de huid veel meer kapot is dan je aan de buitenkant kunt zien. Als voorbeeld een Westy die gebeten was door een grotere hond. In het bovenste en onderste deel van de hals zaten 3 hele kleine gaatjes, ongeveer 6-7 mm groot. Bij beoordeling in de spreekkamer rees echter het vermoeden, dat er inwendig wel eens veel meer stuk kon zijn. In dit geval werd gekozen voor een operatieve benadering. Nadat de huid geopend was, bleken meerdere spierlagen gekliefd te zijn en zenuwen beschadigd, maar het meest schrokken we van de hoofdader. Dit belangrijke bloedvat hing vrij in het weefsel en was volledig losgetrokken. Gelukkig was hij nog wel intact, anders was onze Westy er niet meer geweest. Na het nodige hechtwerk en het plaatsen van drains kwam uiteindelijk alles goed. Dit was zo’n typisch geval waarbij het om ogenschijnlijk kleine wondjes gaat, maar de inspectie en het herstellen ervan uiteindelijk verbazingwekkend veel werk en tijd kostte.

Een misplaatst volksgeloof is, dat een hond zijn eigen wond schoonlikt. Het speeksel van de hond is helaas allesbehalve schoon. Daar hoef je niet veel verbeeldingsvermogen voor te hebben, denk maar eens aan alles wat een hond van straat probeert op te eten. Veel wonden die er in het begin netjes uitzien, beginnen toch na een paar dagen te infecteren, dankzij of ondanks het likken, met alle gevolgen van dien.

Indien een bijtwond beperkt blijft tot oppervlakkige huidschrammen (niet-perforerend, geen ogen of andere vitale delen geraakt) kan vaak volstaan worden met het schoonhouden en desinfecteren. Er zijn echter ook gevallen bekend, waarbij het vet onder de huid door de klap afsterft en er in deze gevallen complicaties in het herstel plaatsvinden. Dus ook bij de niet-perforerende wonden moet het gebied in de gaten gehouden worden.
 
In alle gevallen waarbij de huid geperforeerd is, vitale delen, ogen of oogleden geraakt zijn, adviseren we om op korte termijn de wonden te laten bekijken door een dierenarts. Het blijkt lang niet altijd nodig om alles te hechten, maar we grijpen liever op tijd in, dan steeds achter de feiten aan te lopen.

Als het gaat om aanrijdingen moeten we altijd bedacht zijn op meer schade dan aan de buitenkant zichtbaar is. Niet alleen botbreuken zijn een probleem, denk bijvoorbeeld ook aan milt- of leverscheuringen, urineblazen die kapot klappen, middenriffen die scheuren enz. Zeker bij inwendige bloedingen is snel ingrijpen noodzakelijk om het dier een kans op overleven te geven. Aanrijdingen zijn vaak spoedgevallen, waardoor ze dwars door ons programma heenlopen. Gelukkig zijn veel van onze klanten (en patiënten) geduldig en begripvol als ze hierdoor langer moeten wachten of zelfs hun afspraak verplaatst moeten worden. Klanten realiseren zich vaak, dat het ook hun diertje had kunnen zijn. Het blijft echter voor alle partijen prettiger, als we al dit soort ongelukjes kunnen voorkomen.

Kortom: houdt de hond aan de lijn. Laat ze alleen los op plaatsen waar het echt veilig is. Houdt tenslotte rekening met andere honden buiten, waarvan het karakter niet bekend is. De eigen hond kan een Joris Goedbloed zijn, maar je weet het nooit van de ander. Daarnaast kan uw eigen hond ook onverwachts de andere hond minder leuk vinden.

Voorkomen is beter dan genezen.

lijn

Advertenties

Fci Obedience wedstrijd