Op vakantie ……

 
      

Komende Events

Op vakantie ……

Heerlijk, de vakantietijd komt er weer aan. Plannen maken, accommodatie regelen, koffers pakken. En…, nog wat regelen voor uw huisdier. Een goede voorbereiding is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Dat geldt voor uw eigen vakantie, maar zeker ook voor die van uw huisdier. Er zijn verschillende mogelijkheden voor uw huisdier om zijn vakantie door te brengen. Blijft hij thuis bij familie of vrienden, gaat hij naar het pension of gaat hij mee op vakantie?

Wanneer hij thuis blijft is het verstandig voor de achterblijvers om duidelijke instructies achter te laten. Dit geldt voor voer, maar zeker ook voor eventuele medicijnen die gegeven moeten worden. Ook is het van belang dat ze weten naar welke dierenarts ze kunnen gaan wanneer er zich iets voordoet. Laat een adres en telefoonnummer achter van de dierenarts.

Gaat uw huisdier naar een pension, spreek dan op tijd door wat het pension van u verwacht. Welke entingen het pension noodzakelijk acht om er terecht te kunnen. Zorg dat deze entingen op tijd gegeven worden en niet vlak voor het pension bezoek. Een goed ingevuld dierenpaspoort voorkomt onduidelijkheden en vervelende situaties. Zorg dat uw huisdier ontwormd en ontvlood is, en het is verstandig om uw huisdier na het pensionbezoek opnieuw te ontwormen. Geef door aan het pension wanneer er speciale diëten gegeten moeten worden en zorg ervoor dat dit voer ook aanwezig is in het pension. Dit geldt ook voor eventuele medicijnen. Goed communiceren is van belang om het voor uw huisdier zo aangenaam mogelijk te maken in het pension.

Wanneer u uw huisdier mee op vakantie neemt naar het buitenland is het van belang om aan een aantal belangrijke zaken te denken. In het buitenland kunnen namelijk andere ziekten voorkomen dan in Nederland. Een inenting tegen Rabiës (hondsdolheid) is verplicht wanneer uw hond of kat mee naar het buitenland gaat. De Rabiësenting moet minimaal 30 dagen voor vertrek gegeven worden. Dit geldt voor de meeste landen in de Europese Unie. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Voor het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Zweden is niet alleen een Rabiësenting verplicht, maar ook een bloedonderzoek. Deze procedure kost veel tijd en het is dus van belang om minimaal een half jaar voor gepland vertrek contact op te nemen met uw dierenarts.

Verder is het verplicht dat uw huisdier een Europees dierenpaspoort heeft. In dit paspoort staan de entingen die aan uw huisdier gegeven zijn. Ook is een chip verplicht om goede identificatie mogelijk te maken. Waar u zeker aan moet denken is een goede parasietenbestrijding. Zeker in het buitenland kunnen teken voorkomen die gevaarlijke ziekten (babesiose, enz.) kunnen overbrengen. Maar ook zandvliegjes kunnen ernstige ziekten (leishmaniose) overbrengen. Het is dus van belang dat u uw huisdier behandelt met een antiparasietenmiddel dat teken en zandvliegjes weert en doodt. Ook moet u gebieden mijden waar veel teken voorkomen. In verschillende landen geven ze d.m.v. informatieborden aan waar ernstige besmettingen voorkomen. Dit geldt ook voor uzelf. Ook moet u tijdens de schemering niet te veel in natte gebieden komen waar veel vliegjes en mugjes zwermen.

Ook ontwormen met een goed ontwormingsmiddel is noodzakelijk. We denken niet alleen aan rondwormen en lintwormen, maar ook aan de vossenlintworm, haakworm en de hartworm. Ontworm uw huisdier voor hij op vakantie gaat, maar ook wanneer hij terug komt. Bepaalde landen verplichten het ook dat uw huisdier ontwormd is en behandeld is tegen teken voor invoer.

Wanneer u meer wilt weten over het voorkomen van besmettingen en om welke ziekten het gaat kunt u contact opnemen met de praktijk en willen wij u graag voorlichten om de vakantie geen onaangenaam staartje te geven. Ook adviseren wij u dan graag over het belang van ontwormen na de vakantie en kunnen wij dat ontwormingsschema aanpassen aan uw omstandigheden. Vragen? Onduidelijkheden? Schroom niet maar kijk op onze site of neem contact op met de praktijk.

Arianne Westeneng (dierenarts)
Lingehoeve Diergeneeskunde

lijn

Advertenties

Fci Obedience wedstrijd