Knikkende knieën

 
      

Komende Events

Knikkende knieën

Afgelopen week kwam de chihuahua Gigelo bij mij op het spreekuur. Als hij op de bank probeert te springen, haalt hij het kussen soms net niet, en valt dan terug op het vloerkleed. Als hij rent slaat hij af en toe een pasje over. Meestal strekt hij dan zijn achterpoot even en klaar is Kees.

Bij nader onderzoek van zijn linker achterpoot blijkt hij een losse knieschijf te hebben, die bij buiging gemakkelijk naar binnen van de knie afglijdt. Dit gaat met een dof klikje en een pijnuiting gepaard. In vaktermen noemen we dat een patella luxatie.

De operatieve behandeling van Gigelo is er op gericht om de knieschijf weer op zijn plaats te krijgen en bovenal te houden. De aanhechting van de kniepees heb ik met een klein stukje bot losgemaakt van het scheenbeen. Dit stukje is vervolgens wat meer naar buiten weer op het scheenbeen vastgemaakt met een stalen pennetje en een stukje staaldraad. Het sleufje waarin de knieschijf op de knie ligt heb ik wat dieper gemaakt, waardoor hij er niet meer uit kan.

Als over 6 weken de kniepees weer netjes vergroeid is, kan Gigelo weer zonder knikkend knietje op pad!

Arianne Westeneng (dierenarts)

lijn

Advertenties

Fci Obedience wedstrijd