Hartproblemen

 
      

Komende Events

Hartproblemen

Ook bij honden komen allerlei hartproblemen voor. Aangeboren hartafwijkingen zijn soms zo ernstig dat deze honden een korte levensverwachting hebben.

Zo ook bij Zuhri, een Rhodesian ridgeback pup die bij de eerste controle een hartruis bleek te hebben. Zuhri had verder op dat moment nog geen klachten maar om zekerheid te krijgen over de oorzaak van de hartruis, is toen besloten een echo van het hart te laten maken. Daarop was zeer duidelijk een behoorlijke afwijking te zien bij de uitstroomopening van de rechterkamer van het hart richting de longen. We noemen dit een pulmonaalstenose. De vorm en de ernst van deze afwijking zal de uiteindelijke leeftijd van Zuhri zeker verkorten omdat het hart door deze afwijking steeds minder goed zijn pompfunctie kan uitvoeren.

Bij deze aandoening is wel een medische ingreep mogelijk die het leven van Zuhri op termijn een heel stuk aangenamer kan maken. Helaas is dit een kostbare ingreep waarvoor Zuhri naar de specialistische universiteitskliniek in Utrecht moest. De eigenaren wilden het er niet zomaar bij laten zitten en hebben zelfs een speciale site geopend om het probleem van Zuhri onder aandacht te brengen.

Zuhri is inmiddels in Utrecht bij de specialist geweest.  Daar is zij ook half februari 2011 geopereerd. Het was een zware ingreep en er zijn een aantal complicaties tijdens de operatie opgetreden. Maar er kan gezegd worden dat de operatie geslaagd is en dat Zuhri nu rustig aan aan haar conditie kan gaan bouwen.

Door het verhaal van Zuhri ook nu weer te plaatsen, willen we haar een hart onder de riem steken. Mede door de enorme toewijding van haar baasjes maakt ze een goede kans.

Op onderstaande link is het gehele verhaal van Zuhri te lezen.

www.zuhri.hyves.nl

Arianne Westeneng (dierenarts)

lijn

Advertenties

Fci Obedience wedstrijd