Diarree bij de hond

 
      

Komende Events

Diarree bij de hond

De patiënt die het meest vaak gezien wordt in de dierenartsenpraktijk is de hond met diarree. Diarree komt in zeer veel vormen voor, van een 8 weken oude pup met vla-achtige, lichtbruine diarree tot een oude hond met waterdunne diarree vermengd met bloed. En buiten het feit dat het in vele verschillende vormen kan voorkomen, heeft diarree bij de hond ook vele verschillende oorzaken en dus ook vele verschillende therapieën.

Oorzaken:
Diarree wordt onderverdeeld in acute en chronisch diarree. We spreken pas over chronisch diarree als de diarree langer dan 10-14 dagen bestaat. Oorzaken voor chronisch diaree, zoals alvleesklieraandoeningen, voedselovergevoeligheid, en darmwandaandoeningen, zijn vaak anders dan de oorzaken van acute diarree. Virussen, voedselvergiftigingen (opgedaan door het eten van dingen van de straat) en parasieten, zoals spoelwormen, zijn vaak de oorzaak voor het ontstaan van acute diarree.

Bij ieder patiënt met acute diarree dient gerealiseerd te worden dat ongeveer 95% van de gevallen met een effectieve therapie overgaat. In verband met de therapie, maar ook met de onderzoeken die gedaan dienen te worden, is het zeer belangrijk om te bepalen of de diarree acuut dan wel chronisch is. Tevens is het belangrijk om te achterhalen of het dikke of dunne darm diarree is. In enkele gevallen komen mengbeelden voor.

Dunne darm diarree:
- hoeveelheid ontlasting (faeces) is toegenomen
 - de hond moet iets vaker poepen
 - zelden is er slijm of vers bloed te zien
 - vaak is er gewichtsverlies
 - hond laat veel windjes (flatulentie)

Dikke darm diarree:
 - de hond moet zeer vaak poepen, en diarree is vaak waterdun (spuitpoep)
 - de hond heeft een hoge mate van persdrang (vaak gaan zitten)
 - vaak bijmenging van slijm en/of vers bloed
 - zelden gewichtsverlies

Behandeling:
Afhankelijk van het ziektebeeld is het bij diarree wel of niet nodig om naar de dierenarts te gaan. Als de hond niet wil eten of drinken, zeer sloom overkomt, koorts heeft, bloed bij de ontlasting heeft, meerdere keren heeft gebraakt of wanneer de diarree ernstige overlast voor hond en/of eigenaar veroorzaakt is het verstandig om bij uw dierenarts langs te gaan.

Er is geen standaardtherapie bij braken, maar als de hond nog niet ontwormd is, is het verstandig dat wel te laten doen. Daarnaast is het vaak verstandig om de hond enkele dagen op een licht verteerbaar, laag-allergeen en VETARM dieet te zetten. Zoals gekookte kip en rijst (met een snufje zout), beschuit, brinta aangemaakt met water (nooit melk) en rijst met hüttenkäse, of een commercieel licht verteerbaar voer (verkrijgbaar bij uw dierenarts). Voer uw hond het liefst enkele keren per dag een klein beetje!
Indien de hond niet wil eten is dat meestal geen probleem, maar laat uw hond nooit bewust enkele dagen vasten (dat is een ouderwetse, foutieve gedachte). Alleen bij bloederige ontlasting, bij een alvleesklierontsteking of wanneer eten tot braken leidt is het verstandig de hond 1 of 2 dagen geen voer te geven.

Bij koorts, aanwijzingen voor een bloedvergiftiging of bloed bij de ontlasting wordt er een antibioticum (minimaal 7 dagen) aan uw hond gegeven. Bij brakende honden worden er antibraak-tabletjes gegeven (in eerste instantie een injectie) en indien noodzakelijk geacht ook maagzuurremmers.
Daarnaast wordt er bij een dikke darm ontsteking vaak voor een dag of drie finidiar-tabletjes gegeven.
Als er sprake is van uitdroging, dan is het een enkele keer nodig de hond aan het infuus te leggen (en dus op te nemen op de praktijk) om op die manier extra vocht toe te kunnen dienen.

Samenvattend kan gezegd worden dat de ene vorm van diarree niet de andere is. Er zijn net zoveel oorzaken als therapieën. En bij twijfel (of vragen) is het verstandig direct uw dierenarts in te schakelen.

lijn

Advertenties

Fci Obedience wedstrijd